Czosnek niedźwiedzi – skarbnica witamin i minerałów
Czosnek niedźwiedzi — zwany cygańskim, leśnym czy babczym — to bliski krewny czosnku pospolitego i cebuli. Jadalne są wszystkie części tej rośliny, ale w szczególności…
Odżywianie jako narzędzie naturoterapeuty
Od lat zgłębiam temat odżywiania: jaki wpływ ma jedzenie na człowieka oraz jak pożywienie może prowadzić do chorób autoimmunizacyjnych. Chleb razowy, produkty zbożowe i rośliny…
Pokrzywa – mój codzienny rytuał
Pokrzywa dzięki zawartym w niej substancjom takim jak wapń, krzem, cynk, garbniki i flawonoidy, żelazo, fosfor, mangan, magnez, witamina C, K i B2 pokrzywa pomaga…
Tłusto, tłuściej… czyli jaki tłuszcz spożywać
Czy cholesterol jest głównym winowajcą chorób serca? Węglowodory, czyli tłuszcze, są dla człowieka źródłem energii, sprawują wiele ważnych funkcji, są jednym z głównych składników błon…