Naturalne leki
To całkowicie naturalny sposób na poprawienie odporności i zwalczanie infekcji bez użycia środków farmakologicznych. Zadbaj o zdrowie, wykorzystując moc czosnku, imbiru, chrzanu, kurkumy i cebuli.
Udostępnij na Facebooku
Sprzęt
- wyparzony słoik
Składniki
- 1/4 szkl. drobno posiekanego czosnku
- 1/4 szkl. drobno posiekanego imbiru
- 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 2 łyżki kurkumy w proszku
- 2 świeże papryczki chilli
- 700 ml ekologicznego octu jabłkowego
Instrukcje
- Wszystkie składniki łączymy razem w słoiku i zalewamy octem.
- Odkładamy na 14 dni w ciemne suche, miejsce (np. do szafki), pamiętając, aby kilka razy dziennie potrząsnąć słoikiem.
- Po 2 tygodniach przecedzamy przez sito i bawełnianą szmatkę i odlewamy do butelek szklanych.
Uwagi
DAWKOWANIE – profilaktycznie
2 razy dziennie po łyżeczce w kieliszku wody
DAWKOWANIE – w czasie choroby
6 razy dziennie w kieliszku wody
DAWKOWANIE U DZIECI
Połowa dawki przeznaczonej dla osób dorosłych. W tym wypadku przeliczamy według wagi wyjściowej założonej dla osoby dorosłej – 50 kg. Jeśli dziecko waży 20 kg, to zażywa ok. 1/4 łyżeczki 2 x dziennie w celach profilaktycznych.
Podczas choroby 6 x 1/4 łyżeczki dziennie.