Śniadanie
Pyszny chlebek bez drożdży i zakwasu dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki słodkim lub owocowym dodatkom idealnie sprawdzi się jako zdrowe ciasto.
Udostępnij na Facebooku
Składniki
- 1 kg płatków owsianych
- 1 l zsiadłego mleka lub kefiru
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g nasion chia
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 1 łyżeczka sody
Instrukcje
- Składniki mieszamy razem i odstawiamy na godzinę.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70-80 minut (sprawdzamy wykałaczką po 70 minutach).
Uwagi
Możemy dodać płatki migdałowe lub pokruszone orzechy włoskie. Jeśli przygotowujemy chlebem w formie ciasta, można dodać jabłka, borówki, żurawinę, daktyle, cynamon czy ksylitol.