Chleb bez drożdży, zakwasu i glutenu

Chleb bez drożdży i zakwasu
Chleb bez drożdży i zakwasu
Śniadanie
Rodzaj Śniadanie
Pyszny chlebek bez drożdży i zakwasu dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki słodkim lub owocowym dodatkom idealnie sprawdzi się jako zdrowe ciasto.
Udostępnij na Facebooku

Składniki
  

  • 1 kg płatków owsianych
  • 1 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion chia
  • 1 łyżka soli kłodawskiej
  • 1 łyżeczka sody

Instrukcje
 

  • Składniki mieszamy razem i odstawiamy na godzinę.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70-80 minut (sprawdzamy wykałaczką po 70 minutach).

Uwagi

Możemy dodać płatki migdałowe lub pokruszone orzechy włoskie. Jeśli przygotowujemy chlebem w formie ciasta, można dodać jabłka, borówki, żurawinę, daktyle, cynamon czy ksylitol.
Słowa kluczowe bez glutenu, pieczywo
Scroll to Top